Teambuilding i Ålesund

Klockan har precis slagit 05 och mörkret ligger som ett täcke över staden. Solen har inte orkat sig upp än, men det har vi. Våra sömniga ögon skvallrar om en tidig morgon, men bakom trötta leenden gömmer sig en iver. Bildörrarna stängs och vi lämnar Norrköping för ett äventyr i vackra Ålesund.

Resan till Norge tar tolv timmar, enkel väg, men den är värd varenda timme. Utanför våra fönster passerar vi vackra landskap, som på ett nästan magiskt sätt, förändras. Den svenska gran- och tallskogen ersätts av snötäckta bergskedjor och våra ögon glittrar. När vi passerar skylten som berättar att vi befinner oss i Ålesund växer ivern. Med stela ryggar kliver vi ut i hjärtat av staden, där hotellet är beläget. Utsikten mot havet tar oss med storm.

Den kvällen somnar alla utslagna på sina hotellrum. Det har varit en lång dag, imorgon kommer en ny.

Händelserika dagar

På fredagsmorgonen vaknar vi till ett mulet Norge, men det gör oss inget. Vi intar en välbehövlig frukost med godsaker och vacker utsikt över staden, och fylls med energi. I ett av konferensrummen slår vi oss ner och Daniel Palombo, Digitalcaps vd, leder teamet genom förmiddagen. Vi diskuterar hur företaget kan vidareutvecklas, behålla sin familjära känsla och vad vi kan hitta på för roliga aktiviteter tillsammans.

Tiden går snabbt. Efter spännande samtal och nya insikter har det blivit dags för vårt första äventyr – en 8 kilometer lång vandring. Vi ska ta oss till storslagna Sukkertoppen.

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Det är en nästan komisk tanke som slår oss när vi vandrar fram längs den leriga terrängen. Regnet öser ner, men humöret är på topp. Våra leenden är breda och när stormen hotar att ta med sig någons vante skrattar vi. Vi testas ständigt av den hårda vinden och det kuperade landskapet. Lungorna får arbeta hårt och vi flåsar. Ibland tappar vi nästan andan, men av helt andra anledningar. Omgivningen är häpnadsväckande och liknar inget vi sett i Sverige. Febrilt försöker vi spara bilder av landskapet i vårt minne, för att plocka fram dem under gråa dagar i ett annat land.

Till sist har vi målet i sikte – stenröset på Sukkertoppen. Vinden, som successivt ökat under vandringen, är som starkast här och vi får kämpa för att hålla oss stående. Framför oss breder sig öar och ett mäktigt hav ut sig. Med ens är det värt varenda skoskav och frusna kroppsdel.

Vi huttrar när vi återvänder till hotellet. Kläderna är blöta och kropparna stela, men vi är fyllda med ny energi – den sorten som bara naturen kan erbjuda. Dag blir till kväll och efter en middag i varandras sällskap, med tid för att prata och bli personliga, spelar vi shuffleboard. Hornen växer fram och vinnarskallarna tar plats. Ljudnivån på hotellet ökar.

"Det roligaste med resan var helt klart friluftsaktiviteterna och att få lära känna mina kollegor bättre. Tillsammans utforskade vi ny terräng i spännande och vackra miljöer. Det gjorde att vi kom varandra närmare och lärde oss nya saker om varandra.” - Adnan Kadrispahic, Utvecklare Digitalcap

Svindlande vyer

Allt blir inte alltid som tänkt. Då gäller det att vara flexibel och kunna ställa om. Det är en egenskap vi värnar om på Digitalcap och som varje medarbetare måste besitta. På lördagsmorgonen har en dimma lagt sig som ett lock över Ålesund och en ordentlig storm är på ingång. Paddling står på schemat, men paddelinstruktören ställer in. Vädret tillåter inte ett äventyr till havs idag. Så efter dagens konferens, där vi pratat om strategier, målsättningar och värderingar får vi tänka om.

189 meter över havet är Aksla Utkikspunkt belägen. Vi bestämmer oss för att ge den branta klättringen och de 481 trappstegen en chans. Tillsammans vandrar vi i dimman och flåsandes tar vi in vyn. Att säga att den är vacker är en underdrift. Den är slående. Nedanför breder sig den färgglada staden ut sig, som omges av ett vilt Atlanten och pärlband av öar. Solen kämpar sig fram genom molntäcket och lämnar ett sagolikt sken efter sig. Platsen är som tagen från ett vykort.

Med fokus på teamet

Det är viktigt att lyssna på sin kropp. Efter klättringen är vi trötta, men några har fått mersmak. Andra behöver vila upp sig. Ett häftigt äventyr väntar oss som blir kvar. Vi ska på ö-safari.

Landskapet som omger Ålesund är storslaget med sina många öar. Förr krävdes långa sträckor med båt för att nå otillgängliga fjordar och öar. Idag är det annorlunda. Med bil färdas vi i tunnlar under vattnet. När vi nått slutet av tunneln befinner vi oss plötsligt på en ny ö. En otroligt mäktig känsla om du frågar oss. I spöregn och starka vindar besöker vi Hogsteinen Lighthouse, en pir på ön. Vi får kämpa för att hålla våra kalla och blöta kroppar stående.

Om det var värt det? Alla dagar. Naturen och utsikten var oslagbar.

Daniel Palombo är nöjd med resan och berättar om varför den är viktig för teamet.

”Målet med resan var teambuilding och att stärka gruppen. Vi jobbar mycket men behöver hinna prata med varandra om annat också. Under våra 12 timmar i bil och bergsbestigning i extrema väderförhållanden fick vi chans att göra detta. Resan blev också ett tydligt tecken på att vi vågar försöka och att utmaningar är en del av vårt DNA." - Daniel Palombo, VD Digitalcap

Det är trötta själar som sätter sig i bilarna på söndagen. Klockan är halv 7 när vi lämnar parkeringen och rullar vidare med gps:en inställd på Norrköping.

Tiden går snabbt när man har roligt.

Behov

Lösning

Resultat

No items found.

DIGITALCAP

Framtiden är redan här!